Facebook logo

Instagram logo

Nettsiden levert av NordMarketing

Org nr 916 667 779 Presenza AS
Heimdalsveien 6c, 1412 Sofiemyr

MIN SIDE

Presenza Logo
26 April 2023

Journaling for å trene Mindfulness

Vitenskapelige studier har vist at skriving er et kraftig verktøy for å være mer oppmerksomt tilstede i øyeblikket -i dine omgivelser- å møte vanskelige følelser og få  klarhet i tankemønster for å ta gode valg - altså være mer mindful.

Denne metoden for skriving kalles for “Journaling” -  en praksis der du skriver ned dine tanker, følelser, ideer og erfaringer i en dagbok eller journal. Det kan være en daglig eller en øvelse i perioder som hjelper deg  til å reflektere over ditt liv, og utforske dine indre tanker og følelser.

Hvordan starte med Journaling

Da jeg utdannet meg som coach og lærer i meditasjonsteknikk fikk jeg som oppgave å skrive ned hva jeg tok med som læring fra en studiedag, hva jeg opplevde i løpet av en  meditasjonstrening, eller en vanlig dag hjemme. 

Det var utfordrende  å gjøre det,  og jeg sleit mye med å starte skrivingen.

 

Jeg fikk noen tips fra min coach om hvordan jeg kunne starte å praktisere journaling,  og  her er noen:

  • Hvis du ikke vet hva du skal skrive om, kan du starte med å besvare et spørsmål eller reflektere over et bestemt tema. Dette kan hjelpe deg med å fokusere og sette i gang tankene. For eksempel kan du bare fortsette denne setningen; I dag la jeg spesielt merke til…

  • La tankene flyte fritt og skriv ned alt som kommer opp i hodet ditt. Ikke bekymre deg for skrivefeil eller grammatikk, og ikke tenk for mye på hva du skriver.

  • Det kan være lurt å sette seg et mål for journaling-praksisen, for eksempel å skrive hver dag i en uke, eller å besvare et spørsmål hver dag i en måned. Dette kan hjelpe deg med å etablere en rutine og se fremgang over tid.

  • Et tema som kan gi en stor effekt er å skrive  hva du er takknemlig for. Denne typen journaling kan hjelpe deg å se det positive i en situasjon, spesielt der du står overfor konstant negative tanker. Ved å skrive ned hva du er takknemlig for, bringer du positivitet til tankene dine.

Det er mange grunner til hvorfor journaling er en anbefalt metode. 

  • Du  utvikler en større forståelse av deg selv, dine tanker og følelser. Ved å skrive ned refleksjoner og erfaringer kan du oppdage mønstre og sammenhenger i ditt eget liv.

  • Når du skriver ned tanker og følelser kan det være en effektiv måte å redusere stress og angst på. Det gir deg en trygg og privat plass til å uttrykke bekymringer som kan dempe  følelsesmessig press.
  • Ved å skrive ned positive erfaringer og tanker kan journaling bidra til å forbedre humøret og fremme en positiv holdning.

  • Å skrive ned ideer og inspirasjon kan hjelpe deg med å utvikle og styrke din kreativitet og tenke nytt.

  • Når du skriver ned positive erfaringer og prestasjoner kan det bidra til å styrke selvfølelsen og selvtilliten.

Konklusjon om Journaling og Mindfulness

Ved å bruke journaling som en mindfulness-praksis, kan du også lære å akseptere dine tanker og følelser uten å dømme eller bekymre deg for dem. Dette kan bidra til å redusere stress og bekymring, og hjelpe deg med å utvikle en mer positiv og konstruktiv holdning til livet.

Generelt sett kan journaling være en effektiv måte å øke din selvbevissthet og reflektere over ditt liv, utforske dine følelser og tanker, og finne nye måter å takle utfordringer på. 

Husk at det viktigste med journaling er å å utforske deg selv og dine tanker og følelser. Ikke bekymre deg for å følge noen spesifikke regler eller standarder, og vær åpen for å justere praksisen etter dine behov og preferanser over tid.

Relaterte artikler

07 April 2024
Hvis
02 April 2024
Jeg